
Eclipse yazılımı ile JDK 1.8 paketinin kurulumunu başarıyla tammaladıysanız uygulama geliştirmek için uygulamanın nasıl açılacağına bir göz atalım.
Eclipse yazılımını tıkladıktan sonra karşımıza gelen pencereden CREATE a NEW JAVA PROJECT seçeneğini tıklayalım.
tanımlamalarını yaptığım alanlar için Workspace dediğimiz kütüphalerin, çalışma dosyalarımızın, veri tabanlarımızın vs. tutulacağı isim uzayı için bir ad vermeliyiz. Ben Deneme isim uzayımı oluşturdum. siz istediğiniz ismi verebilirsiniz.
Gerekli değerleri girdikten sonra çalışma ortamınız karşınızda;
File -New- Class yolunu izleyerek projemize bir sınıf ekleyelim..
ilk_uygulama ismini verdiğim sınıfım oluşturuldu.
Artık kodlamaya geçebiliriz…..
JAVA DİLİNDE DEĞİŞKENLER:
Değişkenler Programlarda kullanılan verilerin bellekte tutulmasına yardımcı olur. Programla dilleri için olmaz sa olmaz kavramlardandır. Ben değişkenleri Bardağa , Değeri su ya benzetirim. Avuçlarımızda tutttuğumuz su üzerinde işlem yapmak zordur.Bu suyu taşımak, aktarmak, üzerinde testler yapmak, ısıtmak, soğutmak, bu suyu bir bardakta yada şişe de tutarsak üzeirnde daha rahat hakimiyet sağlayabiliriz. Programlama yaparkende verileri veya değerleri değişkenler üzerinde tutacağız. Bu veriler ve değerler üzerinde işlemleri değişkenler vasıtasıyla yapacağız.
String ogretmen_bransi; // değişkenin veri tipini tanımladık;
ogretmen_bransi=”Bilgisayar”; // tanımladığımız değişkenin tutacağı değeri belirledik.
Java Değişken Tanımlama Kuralları
Aslında çoğu programla dilin için aynı şeyleri söylemek mümkün;
1- Değişken isimlerinde Türkçe Karakter (ğ,ş,ö,ç İ,ı) kullanılmaz. Ör: Ağaç, Öğrenci, sınav…..
2- Özel karakter kullanılmaz . (_ karakteri hariç) ör: ogrenci+no,sayi/1, ogretmen bransi … gibi boşlukta dahil olmak üzere özel karakterlerin kullanımı uygun değildir.
3. Değişken isimleri rakamla başlamaz, sonunda yada ortasında rakam kullanılabilir. ör: 7cadde, 1.not uygun kullanımlar değildir, not1, durak5 kullanımları uygun olan örneklerdendir.
4. Java’da kullandığımız komutlar değişken ismi olmaz. Ör: float, if, for,integer, private, public…..
Veri Tipleri:
String ogretmen_bransi; // değişkenin veri tipini tanımladık; String ifadesi değişkenin tucağı verinin tipini ifade eder. ogretmen_bransi değişkenin ismidir.
ogretmen_bransi=”Bilgisayar”; // tanımladığımız değişkenin tutacağı değeri belirledik.
Double : Virgüllü dediğimiz veri tiplerini tutan veri türümüzdür.64 bitlik veri tutabilir. Tutacağı değer aralığı oldukça geniş olmakla beraber Virgüllü veriler için Float tipini de tercih edebilirsiniz Float veri Tipi Double veri tipine göre tutacağı veri miktarı 32 bitliktir.
ör: double para_kuru; float pisayisi;
para_kuru=3.40; pisayisi=3.14;
İnt : Tam sayı verileri tutmak için kullandığımız veri türüdür.32 bitliktir. Tam sayılar için byte, short, long gibi diğer tipleri de kullanabiliriz.Long 64 bitlik, short 16 bitlik, byte ise 8 bitlik veri tutabilir.
int sayi1=60;
long sayi1=3450000000000;
short sayi1=17800;
byte sayi1=120;
Not: Eğer kullanacağımız sayı miktarı çok küçük ise -127 ile +127 aralığında ise byte tipinde özellikle öğrenci notlarıyla ilgili iş işlemler yapıyorsak, 32.767 ye kadar bir sayi için değişkene ihityacımız var ise short tipinde , kullanacağımız sayı tipleri büyük sayılar olması halinde int ve long tipleriyle tanımlamakta fayda vardır. her veri tipinin bellekte tuttugu veri miktarları farklıdır. Not hesaplamaları yapan bir program için long veya int tipinde tanımlama yapmak pek doğru değildir.
String : Metinsel değerler tutmaya yarayan veri tipimizdir. Değerler ” ” arasına yazılmalıdır. Bir değerin metin özelliği taşıması için olmazsa olmaz bir karşılıktır.
String Okul;
okul=”Kepez meslek lisesi”;
Char: tek karakter veri tutmak için gerekli olan veri tipimizdir. Örneğin klavyeden basılan bir tuşu algılatmak istiyorsak char tipiyle tanımlama yapmak oldukça uygundır ‘ ‘ arasında veri tutar bu kullanıma dikkat etmek gerekir.
char tus;
tus=’Y’;
Boolean:Mantıksal değerler tutmaya yarayan veri tipimizdir. True yada False olmak üzere 2 değerle beraber kullanılmaktadır. kapı açık mı ? sorusuna evet cevabı veriyosak true ile hayır cevabımız var ise buna benzer durumları false değerini karşılık olarak kullanıyoruz.
boolean isaretlimi;
isaretlimi=true;
temek kullanılan veri tiplerini açıklamaya çalıştım. değişken kullanımlarıyla ilgili değinmem gereken bir kaç husus var ;
1. Aynı tipte birden fazla değişken aralarına , karakteri konularak tek satırda tanımlanabilir
byte not1,not2,not3;
2. Değer atamasını tanımlama satırın da yapılabilir.
int sayi1=40;
Ekrana bir değer yazdırmak için System.out.println(” “) komutu kullanılır.
System.out.println komutu “” arasında gördüğü ifadeyi olduğu gibi ekrana basar. örnek veecek olursak System.out.println(“Merhaba=”) ; komutuyla ekranda Merhaba= ifadesi yazdırılır
System.out.println (“Öğrencinin Adı :” +ad); komut yapısıyla ” ” arasında ki öğrencinin adı: ifadesi ekrana basılırken hemen yanına ad değişkeninin içeriğini ekle demiş oluruz ad değişkenin içerinde ibrahim değeri var ise çıktı : Öğrencinin Adı: İbrahim şeklinde oluşturulur.
String ad=”İbrahim”;
System.out.println (“Öğrencinin Adı:”+ad);
oluşan çıktı :
Öğrencinin Adı: İbrahim
ÖRNEK UYGULAMAMIZ:
package deneme1;
public class ilkuygulama {
int sayi1;
String okul;
char tus;
double para_kuru;
Boolean dogru_mu;
sayi1=60;
okul=”Kepze Meslek Lisesi”;
tus=’Y’;
para_kuru=3.40;
dogru_mu=true;
System.out.println(“Sayi1=”+sayi1);
System.out.println(“Okul:”+okul);
System.out.println(“Basılan Tuş:”+tus);
System.out.println(“Doların Kuru:”+para_kuru);
System.out.println(“Tüm Değerler Girilmiş mi?:”+dogru_mu);
}
Programın ekran çıktısı:
Sol menüden daha önceprojeye eklediğimiz class seçliyken ctrl+f11 kısayol tuşuyla yada menülerden Run -Run yolunu kullanarak uygulamamızın çıktısını alabiliriz.
Java Dilinde Değişkenleri Anlatmaya çalıştım. Soru ve önerilerinizi yorum yazarak iletebilirsiniz.
Bir Sonraki Dersimiz Operatörler ve Matematiksel İşlemler Üzerine olacaktır. Görüşmek üzere …
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS