
Cep Telefonlarının hayatımızın bir parçası olmaya başlamasıyla beraber, cep telefonlarından kullanılan uygulamalar ve bu uygulamaların nasıl programlanacağı konusu en önemli konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Klasik masaüstü programcılığına rağbetin yönü önce Web programcılığına kayarken, günümüzde Android yada Ios cihazların programcılığı daha önemli hale geldi.
Cep telefonu yazılımı geliştirmek isteyen okuyucularımıza rehberlik etmesi açısından bir demet yazı dizisi oluşturmaya karar verdim.Hem öğrencilerimize hem okuyucularımıza faydası olması dileklerimle, Önce Android yazılımı geliştirmek için Neler Gerekli ? sorusuna yanıt aramakla işe başlayalım…
Android Programlama için öncelikle java diline hakim olmak gerekli. Java dilinden başka bir programlama dili ile yazılım geliştirmek ister iseniz C++ dili işinizi görecektir. Yazı dizimiz içerisinde önce java dilinin temellerini açıklamaya çalışacağım. Kullanacağımız yazılımlar hakkında bilgi verip? bu yazılımları nasıl elde edeceğimizi açıklayacağım.
Programlamaya başlamadan önce gerekli yazılım paketlerine bir göz atalım.
İhtiyacımız olan en temel yazılımlardan bir tanesi Java Geliştirme Paketi ‘ dir(JDK). Java Dili ile kullandığımız komutlarn yorumlanıp çalıştırılabilmesi için bu pakete ihtiyacımız var. JDK 8 bilgisayarımızda kurulu olarak gelmez bu nedenle Bağlatı adresinden bilgisayarımızın işletim sistemi sürümü,32 bit yada x64 hangisi ise onu tespit gerekli doğru paketi indirmek gerekir. (Bilgisayarım simgesine sağ tuş özellikler diyerek işletim sistemimimin sürümü hakkında bilgi alabiliriz.)
Kurulumu gerçekleştirdikten sonra Android programlama için gerekli olan temel Android Yazılımı geliştirme adına 2 adet kullanabileceğimiz yazılım var. Bunlardan ilki Eclipse, daha çok kod yazarak programlama deneyimi yaşamak isteyen kullanıcılar için ideal olmakla birlikte, biz java dilinin temellerini öğretmek adına bu yazılımdan faydalanacağız. Java diline hakim olmak adına en uygun yazılımın Eclipse olduğunu düşünüyorum;
Eclipse Geliştirme Ortamının Kurulması
Bağlantı adresini kullanarak Eclipse Geliştirme ortamını Bilgisayarınıza yükleyeb ilirsiniz. Eclipse IDE for Java Developers sürümünü tavsiye etmekle birlikte yazılımı nasıl kullanacağınız konusunda detaylı bilgiyi ileride vermeye çalışacağım. Bir diğer kullanacağımız yazılım ise Android Studio olacak. Android Studio hakkında detaylı bilgi sonraki derslerimizde olacak.
Gerekli yazılımları Bilgisayarınıza kurduysanız. Sonraki yazımda Java dilinin Temelleriyle derse başlamayı düşünüyorum. İlk konumuz Değişkenler kavramı olacak. Sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle. Kurulum aşamasında yaşadığınız problemleri yorum yazar iseniz cevaplamaya özen göstereceğim.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS