
Bu yazımızda Çocuklarımızı İnternetin Zararlı Etkilerinden Nasıl Koruruz konusuna hem pedagojik olarak, hemde teknik olarak yanıt vermeye çalıştık.
Çağımızın en büyük problemlerinden birisi teknolojinin hayatımızın her alanına nufüz etmesidir. İnternete bağlanan cihazlar, çocuklarımızın kişisel gelişimi adına olumsuz içerikler ile karşı karşıya kalmaktadırlar. Biz öğretmenlerin Anne, babalar ile aramızda geçen konuşmaların önemli bir bölümü, Çocukları Uygunsuz içeriklerden nasıl koruyacağız konusu üzerine dönmektedir. Velilerimize yol göstermek adına vermiş olduğumuz tavsiyeleri okuyucularım ile paylaşmak adına bu makaleyi hazırladık.
Çocuklarımızı İnternetin Zararlı Etkilerinden Nasıl Koruruz, konusuna pedagojik olarak bir kaç yaklaşım ile cevap verdikten sonra yaptırım olarak uygulayabileceğimiz önemli metoda değineceğim. Çocuklarımızın internet ortamındaki yararlı içeriklere ulaşabilmesi adına Bilişim Teknolojileri Öğretmeni olarak , anne-babalara tavsiye edebileceğim Pedogojik yaklaşımlar şunlardır ;
1. Öncelikle çocuklarımız onlarda eksik bıraktığımız bir takım gereksinimleri teknolojik cihazlar ile tamamlamaya çalışıyorlar ; En son ne zaman ailecek sinemaya gittiniz?, Çocuğunuzla beraber yaptığınız aktivitelerin yeterli olduğunu düşünüyormusunuz ? bu sorulara verdiğiniz cevap hayır ise , çocuğunuzun cep telefonuna ve internete bağımlılığını yargılamayın, hatayı birazda kendinizde arayın.
2. Çocuklarınızın sokakta pozitif olarak sosyalleşebileceği olanaklar azaldı, doğal olarak günümüzde en kolay iletişim kurabilecekleri ortam internet bu yüzden çocuklar internet bağımlısı olarak asosyalleşiyorlar; mutlaka çocuklarımızı sanatsal, sportif ve kültürel bir yapıya dahil etmeye çalışın. Maddi olanaklarınızın dahilinde bu ortamlarda kendini ifade edebilen bireyler teknolojiye daha az bağımlı olacaklardır. Maddi olarak çocuğunuzu bu konuda destekleyemiyorsanız 1. maddede belirttiğim şekilde çocuğunuzla beraber yapabileceğiniz ücretsiz bir aktivite mutlaka bulabilirsiniz.
3. Pedogojik olarak Cezadan çok ödülün daha etkin bir öğrenme metodu olduğunun farkına varın ; Şunu yaparsan bunu kısıtlarım demek yerine, beraberce koyduğunuz hedefe ulaşırsa karşılığında bir ödül vaadedin ve bu ödül lütfen cep telefonu olmasın.
Bir kaç maddeyle dikkatinizi çekmek istediğim konu çocuğunuzun kişisel gelişimi için çok önemli. Bu maddelerin yanı sıra uygulayabileceğiniz bir kaç teknik konudan bahsetmek istiyorum.
Cep telefonu operatörleri ve İnternet servis sağlayıcıların ücretli olarak sundukları aile filitrelerini kullanmanızı tedbir olarak tavsiye etmekle beraber, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz K9 Web Protection yazılımın kurulumu ve ayarlamalarının nasıl yapılacağını anlatmaya çalışacağım.
K9 Web Protection Aile Filitresi Programının Kurulumu ve Ayarları
- Öncelikle www1.k9webprotection.com adresinde Free Download butonuna basarak ücretsiz bir üyelik oluşturuyoruz.
- Formu doldurduktan sonra mail adresimize indirme linki ve lisans kodu gönderiliyor. Kurulum dosyasını gönderilen bağlantıdan indiriyoruz ve çalıştırıyoruz.
- Aşağıdaki görseldeki alanlara mail adresimize gönderilen lisans kodunu giriyoruz. Ayarları yönetebilmek için bir yönetici şifresi tanımlıyoruz. Bu şifreyi unutmamanızı hatırlatırım.
4. İnstall dedikten sonra kurulum tamamlanacak. Bilgisayar yeniden kapatılıp açıldıktan sonra uygulamamızı çalıştırıyoruz.

View İnternet Activity butonuna tıklayarak çocuğumuzun internet üzerindeki activitelerinin dökümünü alabilirsiniz. Butona tıkladıktan sonra kurulum ekranında belirlediğiniz şifreniz ile giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra Clear Log diyerek manuel gelen aktiviteleri temizlemenizi öneririm.
Setup Butonu ; İnternetteki erişimleri filitreleyeceğimiz butonumuz. Yine yönetici şifresiyle giriş yaptıktan sonra filitrelemek istediğiniz içerikleri seçebilirsiniz. yada custom diyerek kendiniz manuel olarak filitre oluşturabilirsiniz.
Time Restrictions sekmesinde ; Filitrelerin uygulanacağı zaman dilimlerini belirlemek en etkili kullanım olanağı sağlar.
Web site Exceptions; Filitrelemeler her zaman doğru sonuç vermeyebiliyor. Filitreler için istisnai siteleri kendiniz el ile bu alanı kullanarak filitre dışında bırakabilirsiniz.
Blocking effects; bu sekmede bloklamanın bildirimlerini ayarlayabilirsiniz. Filitrelenmiş siteye giriş yapıldığında filitrelendiğine dair bilgi kullanıcıya iletilsin tarzında ayar yapabilirsiniz.
Url Keywords; bu sekme önemli bir sekme örneğin bitcoin kelimesini eklerseniz bu kelimenin geçtiğği internet sitelrine erişimi engellersiniz.
yasakları savdunmadığımı belirterek anlatmaya çalıştığım uygulama tedbir amaçlıdır. En son çare olarak uygulanması tavsiye edilir. Aldığımız bu tedbir ile çocuklarımızı internetin zararlı etkilerinden uzaklaştırarak onlara daha temiz ve faydalı bir öğrenme ortamı sunmak hepimizin temel görevlerindendir.
Uygulama ile ilgili aklınıza takılan sorulara yada kurulum aşamasında yaşadığınız problemleri lütfen yorum olarak bildiriniz.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS