
Hacker Saldırılarından Korunma Yöntemleri
Hacker Saldırılarından Korunma Yöntemleri ,Sosyal Meyda Uygulamaları hayatımızı çepe çevre sararken, her yaş grubundan insan internet dediğimiz sanal alemin bir parçası oldu. Babalarımız, annelerimiz, dedelerimiz, ninelerimiz akıllı telefon veya online oyunlar ile dijitalleşen dünyaya adım atmasıyla beraber hayati öneme sahip hale geldi.
Doğal olarak , İnternet bankacılığı, fatura ödeme sistemleri vb.. gibi uygulamalar ile para odaklı dijitalleşme etkileşimine girdiler tıpkı kendilerinden yaşça küçük bizler gibi.
Sanal alemde herkesin düzgün ve masum olmadıkları hepimizin malumu, Sosyal medya paylaşımları, Kredi kartı, fatura, elektronik ticaret ödemeleri, hassas verilerin gizliliği, kişisel verilerin gizliliği gibi hususlar internet ile beraber sanal alemin art niyetlileri (hacker) tarafından av -avcı ilişkisine dönüştü. Gerek eksik bilgilerimizi tamamlamak için, gerek doğru bildiğimiz yanlışlarımızı düzeltmek adına, doğru bir bilinç oluşturmak için maddeler ve kısa özetler ile konuyu açıklamak amacıyla bu yazıyı hazırladım. Keyifli okumalar dilerim.
Hackerlardan Korunmak İçin Yapılması Gerekenler :
Parola Güvenliği :
Paralolarınızın en az 8 karakter, İçinde en az 1 harf, 1 rakam ve (.,+-/* gibi) özel karakterlerden oluşacak şekilde olması gerektiğini unutmayın. (Kerberos İlkesi). Parolalarınızı bilgisayarınıza, telefonunuzun not defteri gibi ortamlara yada programlara kaydetmeyin. Bunun yerine evinizde güvenli yerde tutacağınız bir defter olabilir.
Antivirüs Yazılımı yada İnternet Security yazımları :
Bilgisayarınızı dışardan gelebilecek saldırılara karşı güveliği sağlayacak yazılımlar edinin. Bu yazılımların bilinen ve piyasada kabul gören güncel ve lisanslı olmasına dikkat edin.
3. Bilmediğiniz Güvenmediğiniz Linklere Tıklamayınız :
Günümüzde belkide hacker saldırılarından korunmak için üzerinde en çok durmanız gereken konu budur. Mail adreslerinize,cep telefonlarınıza, mesajlara sizin ile ulaşmak istediğiniz site arasına girmeye yarayacak paravan sitelere yönlendirme yapmak içindir size gönderilen link. Örnek verecek olursak x bankaya ait web adresi (url) göz yanılmasıyla bir iki harf farklılığıyla paravan siteye gidersiniz. Sayfanın tasarımı ilgili bankanın sayfa tasarımıyla bire bir aynıdır. Bilgileri girdiğiniz anda hop bilgiler art niyetlilerin elinde çoktan av oldunuz. Bilmediğiniz linklere tıklamayınız
4. Bilmediğiniz Sitelerden Bilmediğiniz Programları Kurmayın:
masum ! küçük bir programı bilgisayarımıza indirdiğimizde Trojen, Truva atı olarak bilinen dışardan bilgisaqyarınıza sızmaya yarayan yazılımları da bilgisayarınıza indirmiş olabilirsiniz. Antivirüs yazılımlarından bile kaçabilen trojenler olduğunu unutmayın.
5. Ücretsiz Wi-Fi :
Ortak alanlarda hizmet veren ücretsiz şifresiz Wi-Fi ler aracılığıyla bilgi toplama Hacker saldırılarının stratejilerinden birisidir. Uzak durmakta fayda var.
Hacker Saldırılarından Korunmak İçin Yapılması Gerekenler :
6. Pop-up Açılır Pencerelere Dikkat : Açılır pencereler aracılığıyla formlara bilgi girişi yapmayın.
7. Parolalarınızı ve bilgilerinizi kolaylık olsun diye tarayıcıya kaydetmeyin.
8. E-Posta parolanızı başka siteler veya uygulamalar için aynısı yapmaktan kaçının.
9. Kredi kartı bilgilerinizi telefon yada form aracılığıyla başkasına vermeyin.
10. İşletim sisteminizin güncellemelerini düzenli olarak yapmayı ihmal etmeyin.
11. sadece ssl sertifikası olan güvenilir sitelerden alışveriş yapan daha ucuz diye bilinmeyen güvenli olmayan sitelerden uzak durun. Daha dün haberlerde ucuz uçak bileti satarak kredi kartı bilgilerini çalan şebeke yakalandı.
12. Özellikle insani duyguları istismar eden saldırılara alet olmayın.
Hacker Saldırılarından Korunma Yöntemleri bu kadar ile sınırlı olmamakla birlikte en önemli risk faktörünün korkutma yasa telaşa düşünme teknikleriyle beraber kullanıldığını unutmayın.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS