Web Tasarımı ve Programlama:
Web Tasarım ve Programlama için kullanabileceğiniz pek çok yazılım bulunmaktadır.Bunlara Dreamviewer,Visual Studio,Front Page gibi yazılımlar örnek verilebilir.Günümüzde Joomla,WordPress,Drupal gibi hazır platformlar sayesinde Web Sitesi yapmak çok daha basit hale gelmiştir.Bu hazır Platformlar bazı ihyiyaçları hazır ve hızlı çözümler üretebilirken;Web Programcılığına artık ihtiyaç kalmadığını düşünüyorsanız bence büyük yanılgı içerisindesiniz.
Web dünyasının gelişimine kısaca bakacak olursak; ilk web siteleri statik yapıdaydı,tasarımcı siteyi tasarlar, ziyaretçiler tasarımcının ön gördüğü site içeriğine ulaşabillerdi. Tasarımcı sürekli içeriği yenileyip,ftp programlarıyla hosta yüklemek(upload) durumundaydı.
Statik içerikler ihtiyaca cevap vermemeye başlayınca php,asp gibi dillerler oluşturulmuş yönetim panelli,veri tabanlı,içeriği site sahibinin güncellediği yada oluşturduğu,kullanıcıların yorum yapabildikleri, içerik paylaşabildikleri daha hızlı çözümler üreten Dinamik İçerikli Web Siteleri Tasarlanmaya başlandı.
Kodlamanın zahmetli ve uzun sürmesi tabiki programcılar için istenilen bir durum değilde,bununla beraber yukarıda bahsettiğimiz CMS platformu olarak anılan (Joomla,WordPress,Drupal…) uygulamaların doğmasıyla uzun süren kodlamalar yerini hazır eklentilere ve hazır templatelere bıraktı.Hiç Programlama bilmeyen kişiler bile, artık tasarım açısından hoş içerik açısından zengin siteler oluşturabilmekteydi.
Gördüğünz gibi Web Dünyası sürekli gelişim içerisindedir.Nasıl bir zamanların popüler web sitesi geliştirme ortamı olan Front Page’in artık esamesi okunmuyorsa,gün gelir bugün moda olan, hazır site geliştirme ortamları da yerini yeni geliştirme ortamlarına bırakır!
Bahsedilen uygulamalar,Web Sitelerinin tüm ihtiyaçlarına %100 olarak cevap vermeyebilir.Örneğin X firma yada kuruluş kendisine özgü,kendi beklentilerine uygun bir içerik istediğini farzedelim.Yanlızca Web’in Dili olan html komutları ile bu iş yapılamayacağı malumunuz,Hazır Platformlarda da eklentisinin olma ihtimali çok düşük(Benzerini bulsanız bile).İşte bu noktada çözüm üretmek Web Programcılarına kalıyor.
Sözün Özü;İhtiyaçlar değişse de Web Programlama diline hakim bir web Programcıya ihtiyaç hiç bitmeyecek. www.bakiyo.com ailesi olarak Bilişim kategorisinde Web Programlama konusunda Visual Studio yazılım geliştirme ortamı üzerine özgün makaleler yayınlayacağız.
Kısaca Visual Studio 2010’u tanıtıp yazımı bitireceğim. Visual Studio Microsoft firması tarafından piyasaya sürülmüş ; yazılımcıların tüm ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye sahip tümleşik bir uygulama geliştirme platformu dur.Platformun http://msdn.microsoft.com/tr-tr/vstudio/aa718325.aspx adresinden 90 günlük deneme sürümünü indirebilirsiniz.
Visual Studio platformunu çalıştırıp, New Project->Visual c#->Web yolunu kullanarak çıkan şablonlardan Empty Web Application seçiniz
3 numarayla gösterilen alana bir isim veriniz,4 numaralı alanda dosyalarımızı ve uygulamamızı kaydedeceğimiz yeri seçiniz. 5 numaralı alana uygulama yada siteniz için Solution Name Veriniz(Türkçe karakter,Özel karakter kullanmayınız) ve OK diyerek artık bir Web Uygulaması yada Web Sitesi geliştirmek için herşey hazır.
Sonraki yazılarımızda görüşmek dileğiyle yazıma burada son veriyorum.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS