
Franz Kafka’nın dönüşüm kitabı üzerine değerlendirmeler içerir.Antalya kitap fuarına keyifli ziyaretimde temin ettiğim Dönüşüm kitabını bir çırpıda okudum. Okuduğum kitap ile ilgili görüşlerimi okuyucularım ile paylaşmak istedim. sakin bir kafayla okumanızı tavsiye edebilirim.
Bir insanın hamam böceğine dönüşme hikayesi ilginizi ne yönde cezbeder bilemem ama Franz Kafka’nın anlatımıyla bütünleşirse bir başyapıta dönüşebilir. Toplum ve aile baskısını, insanı hamam böceğine mi dönüştürüyor gerçekten. Şüphesiz Kafka’nın benzetmesi bu baskıya bir başkaldırış olarak yorumlanmakta. Yayınlandığı tarihte oldukça ses getiren bu eser, klasikler arasındaki yerini almıştır.
Bir sabah yatağında hamam böceğine dönüşmüş olarak uyanan Grigor Samsa, kendisine ne olduğunu anlamaya çalışırken, ailesinin bu duruma gösterdiği tepki ve Samsa’nın döşümünün kendisine getirdiği yalnızlık üzerine kurgulanmıştır.
Her Dönüşümün kendi içinde bir matematiği vardır sebepsiz dönüşüm olmaz. Bu dönüşüm, dönüştürülme sürecinin olağan parçasıysa, sıradanlaşma anlamına gelir. Çevrenizde sizi sıradanlaştırmaya çalışan pek çok nedenle mücadele içindesinizdir. Romanın ana karakteri Grigor Samsa gibi teslim olursanız beklenen son kaçınılmaz olacaktır. Samsa teslim oldu ve öldü. Geride bıraktığı sadece kendisinden nefret eden bir aile ile tiksinilesi bir siluet oldu.
Dönüşüm, 1883- 1917 yıllarında yaşamış Franz Kafka’nın 1915 yılında yayınlanmış eseridir. Praglı bir yahudi olan Franz Kafka Almanlar tarafından yahudi kökenli olmasından ötürü sevilmiyordu. Almanca konuşurdu kendisi. Almanca konuştuğı için de Praglılar tarafından sevilmiyordu. Kafka’nın günülk hayatında baba figürü hep otoriterdir. Dönüşüm kitabında bu otoriteyi yansıtıcı pek çok öğe vardır.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS