
Filmin tanıtımını yapmadan önce Turing Testinin ne olduğunu açıklamak istiyorum.
Turing Testi Nedir ?
Turing Testi; Yapay zekanın testi için kullanılan bir kavramdır. 50 lili yıllarda ünlü matematikçi Alan Truring’in Bir makalesinden esinlenilerek türerilen bu kavram modern yapay zeka kuramının da başlangıcı kabul edilmektedir. Test, yapay zekaya sahip makina veya bilgisayarların insan davranışlarına verdiği tepkiler, sorulan sorulara verdiği yanıtlar ve davranışlarının bir insandan ayırt edilip edilemeyeceği üzerine kuruludur. Testin amaçlarınan biriside makina nın insan davranışlarını taklit mi ediyor yoksa davranışları taklitten uzak kendi zekasının mı ürünü bu soruya cevap bulmak amacıyla da kullanılıyor. Günümüze kadar testi başarıyla geçen herhangi bir yapay zekaya sahip bilgisayar yada makina olmamıştır. İngiltere de yapılan bir deneyde yapay zekaya sahip bir bilgisayarın juriyi kandırmayı başarması ilerleyen zamanlar için heyecan uyandıran bir gelişme olmuştur. Testi tam anlamıyla geçebilecek bir yapay zeka ile ne zaman tanışırız bilemeyiz ama eğer bir yapay zeka başarılı olursa yansımasının nasıl olacağı büyük muamma.
Film geçtiğimiz aylarda ülkemizde vizyona girmiştir. Bilim- kurgu türünde sayılabilecek Ex Machina konu itibariyle yapay zeka kuramını ele almış olup, yukarıda açıklamasını yaptığımız Turing testi üzerine kuruludur.
En büyük arama motoru şirketinin sahibi Nathan (Oscar Isaac), çekiliş ile belirlediği kendi şirketi çalışanlarından olan Caleb’i (Domhnall Gleeson) bir süreliğine evine davet eder. Nathan’ın yaşadığı yer gözlerden uzak doğayla iç içe bir dağ evidir. Bu ev Nathan tarafından özel araştırmalar için dizayn edilmiştir. Evde Caleb’i büyük bir sürpriz beklemektedir. Nathan Caleb’i yapay zekaya sahip Ava(Alicia Vikander) isimli kadın robota Turing testi yapması için özel olarak seçmiştir.
Ex Machina, belkide insan oğlunun en büyük korkularından birisi olan zeki makinalar gerçekten var olursa nasıl bir hayatımız olurdu ? bilinmezliğini irdelemiyor ama bu süreci yaşamadan makinaların zekasını test etmeye çalışıyor. Film baştan sona neredeyse diyaloglardan oluşuyor. Bu diyaloglar kimsine sıkıcı gelebilir belki ama yapay zeka meraklıları için bulunmaz bir fırsat ufkunuzun artmasına yardımcı olur.
Filmden bir kaç replik paylaşayım;
-Turing Testi nedir biliyor musun?
-Evet… Turing Testi nedir biliyorum.İnsanlar bir bilgisayarla etkileşimde bulunur. Ve o insanlar bir bilgisayarla etkileşimde bulunduklarını anlamazlarsa, test başarılıdır.
-Ve başarı bize neyi anlatır?
-Bilgisayarın yapay zekaya sahip olduğunu.
-Test başarılı olursa insanlık tarihinin en büyük bilimsel olayının göbeğinde olacaksın
-Bilinçli bir makine yarattıysan, bu insanlık tarihi değil. Tanrıların tarihi.
Konuşmayı ne zaman öğrendin, Ava?
-Konuşmayı hep biliyordum ve bu ilginç, öyle değil mi?
– Neden?
– Çünkü lisan insanların öğrendiği bir şeydir.
-Ama bazılarına göreyse doğuştan vardır.
-Var olan yeteneğe kelimeler ve dilbilgisi ekleme kabiliyetini öğreniriz.
-Sözel kabiliyeti inanılmaz. Olasılıklı sistem. Öyle değil mi? Belirleyici olmayan.Başta iç anlamsal formdan, söz dizimsel ağaç yapısına eşleştirme yapıyor ve doğrusallaştırılmış kelimeler elde ediyor (Bilişim diliyle döngüleri kelimelerle eşleştiriyor)
-Satranç bilgisayarını sadece satranç oynayarak test etmek gibi.
-Satranç bilgisayarını başka nasıl test edersin ki?
-Biliyorsun, yani, doğru hamleler yapıyor mu diye görmek için oynarsın, ama bu satranç oynadığını bildiğini sana göstermez.Ve satranç nedir onu bildiğini de.
-Yani gerçeğe karşı yapay olanı işte
IMDB: 7.9 RT:92 TA 7.1
İyi Seyirler Dilerim.
Filmin fragmanı:
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS