
Çocuğunuzun nasıl bir insan olmasını istersiniz? Dürüst, çalışkan, başarılı, öz güveni yüksek, güzel ahlaklı… Bütün anne babaların ortak fikridir bu. Bunun için üzerimize düşen görevlerin kaçını yapıyoruz? Anneler; -Ben saçımı süpürge ediyorum, hayatımı onlara adadım diyorsunuzdur, içinizden. Ama bu doğru değil, sizden saçınızı süpürge etmenizi ya da kendinizi adamanızı istemez çocuklar. Sadece birey olduklarını fark etmenizi ve değer vermenizi isterler.
Çocuklarınızın boyuna inip, gözlerinin içine bakmakla başlıyor her şey. Bunu gören çocuk “Ben değerliyim ” mesajı alıyor. Bu olay basit gibi görünse de, çocuğunuzun tüm hayatını etkileyecek kadar önemli bir davranıştır. Ve ancak kendini değerli hisseden bireyler hayatlarında başarılı olabilirler. Başarılı insanlar yetiştirmek istiyorsak, öz güveni yüksek bireyler yetiştirmeliyiz. Bu da çocuğa güvenip, sorumluluk vermekten geçiyor.
Çocuklar büyüdüklerini her fırsatta ispatlama çabasındadırlar. Tepsiyi taşımak ister, sofraya tabak taşımak ister, cam bardakta su taşımak ister… İster de ister. Bunun hepsi ” Bana güvenin! ” mesajının davranışa dönüşmüş halidir. Genellikle anneler su dökülecek, tabak kırılacak diye izin vermezler çocuklarına. Büyüdüklerinde ise, çocuk başarılı olsun diye özel dersler, dershaneler derken bir sürü para dökerler yollarına. Halbuki tüm başarı o tabakta, bardakta gizlidir. Ve bir tabak uğruna neredeyse züccaciye parası kadar para döktüklerinde farkına varırlar, hata yaptıklarının; fakat çok geç olmuştur artık.
Başarılı iş adamlarının hayatlarına bakılarak yapılan araştırmalar gösteriyor ki; bu bireylerin, çocukluk döneminde çeşitli işlerde çalışan, zorluklar yaşamış, eğitim düzeyi düşük ailelerin çocukları olduklarıdır. Çocuk yaşta verilen sorumluklar, ” Ben bunu yapabilirim. Ben bunu başarabilirim.” duygusunu geliştirmekte; bu da öz güveni yüksek bireyler olarak yetişmelerini sağlamaktadır. Yani siz çocuğun önündeki engelleri kaldırırsanız en büyük kötülüğü yine siz yapmış olursunuz.
Çocuğunuzu hayata kazandırmak istiyorsanız, hayatı ona göre dizayn etmeyin. Çocuğunuzun hayata göre dizayn olmasını sağlayın.
Güçlükler, başarının değerini artıran süslerdir.
”Moliere’‘
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS