
Eyvah kardeş geliyor yazımda çocuğunuzun duygularını ve olabilecekleri yazmıştım. Bir sürü olumsuzluğa rağmen bununla başa çıkmanız çok kolay. Şimdi size çocuğunuzu yeni bebeğe nasıl hazırlamanız gerektiği ile ilgili bir kaç tüyo vereyim.
1. Çocuğunuza bir kardeşi olacağını anlayacağı bir dilde anlatın. Karnınız büyüdükçe ellemesine izin verin.
2. Çocuğunuzun hayatında yapacağınız büyük değişiklikleri bebek gelmeden mümkün olduğunca önce yapın ki çocuğunuz ikinci plana atıldığını hissetmesin. Örneğin okula başlaması, odasının bebek için değiştirilmesi.
3. Çocuğunuzu doğum öncesi doktor kontrollerine götürebilirsiniz.
4. Doğum anı geldiğinde ne kadar süre ile hastahanede kalacağınızı, çocuğunuza kimin bakacağını ona anlatın. Böylelikle kendini güvende hissetmesini sağlayacaksınız.
5. Çocuğunuzu bebek doğduğunda olacaklara hazırlamak için bebeğe nasıl bakacağınızı anlatın. Bebeklerin çok küçük ve bakıma muhtaç olduklarını, devamlı kucakta taşınmak istediklerini, meme emerek, beslendiklerini, bol bol ağladıklarını anlatabilirsiniz. Oyuncak bir bebek alarak şakacıktan bez bağlayabilir, mama verebilir, kucakta taşıyabilirsiniz.
6. Çocuğunuzu bebek için yaptığınız hazırlıklara katın ve bebeğin odasının rengi, yatak örtüsü vs. hakkında seçim yapmasını destekleyin.
7. Çocuğunuza her zaman onun ne kadar harika bir ağabey/abla olacağını ve ona olan sevginizin hiç eksilmeyeceğini anlatın ve hissettirin.
8. Çocuğunuzla beraber onun doğumu ve bebekliğiyle ilgili resimlere ve videolara bakın. Ona nasıl olduğunu, doğduğu gün olanları, ona nasıl baktığınızı anlatın.
9. Bebek doğduktan sonra bakımına büyük çocuğunuzu da katmaya özen gösterin. Annesinin küçük yardımcısı olmaktan gurur duyacaktır.
10. Eve gelecek ziyaretçilere önce büyük çocuğunuza ilgi göstermeleri için uyarıda bulunun. Hatta hediye getirmek isteyenler bebek yerine büyük çocuğa hediyeler getirebilirler.
11. Onun nasıl hissetiğini anladığınızı gösterecek şeyler söyleyin.
12. Gün içinde büyük çocuğunuzla bire bir zaman geçirebileceğiniz fırsatlar yaratın.
13. Dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da 3 yaşından küçük çocuğunuzu bebeğinizle yalnız bırakmamak.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS