
Nasıl Satranç Hakemi Olunur | Satranç Hakemi Ne Kadar Kazanır ? konulu makalemizi konu hakkında fikir edinmek yada ek kazanç sağlamak amacıyla kendine uğraş veya hobi arayanlar için hazırlama gereği duydum. Kendim 2. Kademe Satranç Antrenörü ve eski bir il hakemi olarak süreçler hakkında bilgi vermeye çalışayım.
Satranç Hakemliği Nedir ? Satranç Hakemi Görevi ?
Satranç Hakemleri, Resmi Satranç Müsabakalarında Turnuvanın sağlıklı yürütülebilmesi ve FIDE satranç Kurallarının uygulanmasından sorumludur diyebiliriz.
Satranç Hakemlik Kademeleri :
a. Aday hakem
b. İl Hakemi
c. Ulusal Hakem
d. FIDE Hakemi (FA)
e. Uluslararası Hakem (IA)
Nasıl Satranç Hakemi Olunur ?
Aday Hakemlik : Önce Satranç Hakemliğinin kademeleri hakkında bilgi vereyim. Türkiye Satranç Federasyonu tarafından açılmış olan hakemlik kurslarını takip etmeniz gerekiyor. Ve diyelimki kariyerinizin başındasınız. Aday hakemlik kursuna başvuru yaparak ilk adımı atmanız gerekmektedir. Hakemlik Kurslarını http://tsf.org.tr/mhk-takvim adresinden takip edebilirsiniz. Kurs Başvuru ücreti 2018 yılı itibariyle Aday, Terfi ve Gelişim kursları için 250 Tl dir. Aday Hakemlik Kursunu başarıyla bitiren adaylar Aday hakem ünvanıyla satranç hakemi olurlar. Eğitimin Süresi : 3 Gün
İl Hakemi : Son üç yıl içinde en az altı yarışmada hakem raporuna göre başarı ile görev yapmış olan aday hakemler, Hakem Gelişim seminere katılarak ve yapılacak olan sınavda başarılı olmaları durumunda il hakemi ünvanı kazanırlar
Ulusal Satranç Hakemi : İl hakemi olarak, norm etkinliklerinden ve görev yapmış olduğu yarışmalardan toplamda, son üç yılda en az dört adet ulusal hakem normu almış olmak ve Ulusal Hakemlik sınavlarından başarılı olmak koşuluyla ulusal satranç hakemi ünvanı alabilirler.
Fide Hakemi:
a) En az üç FIDE turnuvasında (Ulusal/Uluslararası) ve altı yıl içerisinde Başhakem veya Başhakem Yardımcısı olarak görev yapmak esastır.
b) En az bir (1) FIDE Hakem Seminerine katılma ve Hakem Komisyonu tarafından hazırlanan sınavdan başarılı not alma (%80). Bir norm için geçerli FIDE turnuvaları Döner Turnuva olduğunda en az 10 oyuncu, bireysel İsviçre Sistemiyle oynandığında en az 20 oyuncunun
oynadığı turnuvalardır.
c) IBCA, ICSC, ve IPCA’nın her birisi için FA unvanı bir FA normuna karşılık gelecektir.
d) Bir aday için, bir Olimpiyatta maç hakemi olma bir FA normuna karşılık gelir. Birden fazla
böyle bir norm unvan için düşünülmeyecektir.
e) Resmi Dünya ve Kıtasal Hızlı Şampiyonalarda Başhakem veya Yardımcı olma bir (1) FA
normuna karşılık gelecektir.
Alınabilecek Normlara ve terfi prosedürlerine Bağlantı adresinden bakabilirsiniz.
Uluslararası hakem :
FIDE hakemi unvanını taşıyan ve FIDE tarafından kabul edilen Uluslararası hakem olma koşullarını sağlıyor olan hakemler IA – Uluslararası hakem ünvanını kazanırlar.
Uluslar arası (IA) hakem normu alınabilecek yarışma ve turnuvalar: (A) kategorisine dahildir. FIDE’nin yaptığı değişiklikler bu prosedür için geçerli kılınır. En az dört FIDE turnuvasında ve altı yıl içerisinde Başhakem veya Başhakem Yardımcısı olarak görev yapmak esastır. Bu yarışma ve turnuvalar;
a) Ulusal Bireysel (yetişkin) turnuvalarının finali,
b) Tüm resmi FIDE turnuvaları ve maçları,
c) Uluslararası unvan maçları ve turnuvaları,
d) En az 100 sporculu uluslararası satranç etkinlikleri,
e) Tüm resmi Dünya ve Kıta Hızlı Satranç Şampiyonaları, (en fazla 1 norm)
f) IBCA, ICSC, IPCA’nın her biri için IA ünvanı bir (1) IA normuna karşılık gelecektir.
g) Olimpiyatta maç hakemi olmak bir IA normuna karşılık gelir. Birden fazla böyle bir norm unvan için düşünülmeyecektir.
Alınabilecek Normlara ve terfi prosedürlerine Bağlantı adresinden bakabilirsiniz.
Satranç Hakemlik Ücretleri :
İllerde görev yapan aday ve il hakemleri Cuma- Pazar arası aldıkları görevlerde yaklaşık 100-150 Tl arası ücret alırlar. Ulusal yada uluslararası turnuvalarda Yaklaşık olarak görev yaptıkları turnuva 5-6 gün sürer aldıkları ücret 600-750 Tl civarındadır.
Facebook
Pinterest
LinkedIn
RSS